paco
Boekingen voor 2021Boek hier

Winterklaar maken 2021

Het is alweer september, tijd om na te denken over het afsluiten en winterklaar maken van uw stacaravan.

Zoals al eerder aangegeven in een eerdere nieuwsbrief stopt de firma Mangnus met het winter- en zomerklaar maken. In tussentijd hebben wij gezocht naar andere installatiebedrijven die dit wilde overnemen, helaas hebben wij tot op heden geen ander bedrijf kunnen vinden. Ook onze technische dienst heeft helaas door de werkzaamheden van het nieuwe netwerk op het ‘oude’ gedeelte en al het andere onderhoud geen tijd om dit te doen.

U kunt zelf op zoek gaan naar een installatiebedrijf of zelf uw stacaravan winterklaar maken. Mocht er toch nog een bedrijf gevonden worden, dan zullen wij u hiervan op de hoogte brengen.

Het blijft wel mogelijk om uw (reserve) sleutel af te geven bij de receptie, zodat deze opgehaald kan worden door een installatiebedrijf. Let op, dit kan alleen tijdens openingsuren van de receptie en als u heeft gemeld dat uw sleutel opgehaald mag worden door het desbetreffende bedrijf.

 

 Hoe kunt u uw stacaravan winterklaar maken?

Het is ook mogelijk om zelf uw stacaravan winterklaar te maken. We hebben een paar belangrijke punten op een rijtje gezet.

Wanneer het echt winter wordt is het belangrijk om de stacaravan winterklaar te maken. Op deze manier voorkomt u schade en dure reparaties!

Water afsluiten

Door het water af te sluiten voorkomt u dat leidingen in of onder de caravan bevriezen. Water dat bevriest zet uit en de kans op schade is dan erg groot. 

 • Draai de hoofdkraan dicht in de waterput
 • Zet de aftapkraan open. Dit is het kraantje naast de kraan in de put. Het water wat nog in de leidingen zit kan nu weglopen
 • Laat de kranen in de stacaravan open staan gedurende de winter. Thermostaatkranen zijn zeer gevoelig voor vorst en dienen gedemonteerd te worden om schade te voorkomen, eenmaal kapot gevroren is vernieuwen de enige mogelijkheid
 • Blaas het leidingwerk droog met lucht om te zorgen dat al het water er uit is. Let op, zet de warm en koude (meng)kranen open en koppel de doucheslang los van de kraan
 • Trek toilet(ten) door en maak de stortbak droog. In het overgebleven water van het toilet giet je antivries (glycol) ook giet je antivries in alle sifons (keukenafvoer, wasbakken, ect.)
 • Vergeet ook een eventuele buitenkraan, vaatwasser, wasmachine of aansluitingen in het tuinhuis niet!

Geiser of CV-installatie

 • Geiser
  Onderaan de geiser dient u de aftapschroef eruit te draaien en de kranen door te blazen zodat het water uit de leidingen is. Zet hierbij ook de aftappunten onder uw stacaravan open
 • CV
  Het warmwatersysteem dient leeg gelaten en droog geblazen te worden, aan het verwarmingssysteem hoeft u niets te doen mits deze gevuld is met antivries (glycol). Het glycol- en waterniveau dient jaarlijks gecontroleerd te worden. Indien u niet voldoende antivries bijvult, loopt u kans op vorstschade aan uw cv-installatie

Gas en elektriciteit uitschakelen

Wanneer u er een hele winter niet bent en u vergeet het gas of elektra uit te schakelen kan dit soms best in de kosten op lopen. De koelkast en CV verbruiken namelijk gewoon stroom. Draai de gaskraan dicht of koppel de gasslang en regelaar af.

Weet u niet zeker of het afsluiten goed gelukt is? Vraag dan een installatiebedrijf om je te helpen.

 

Wij raden ten alle tijden aan om uw stacaravan winterklaar te maken! Voorkomen is beter dan genezen maar het is uw eigen verantwoordelijkheid!